Logo

Botanická zahrada

Botanická zahrada

Základním cílem projektu bylo založení botanické zahrady v areálu ZŠ a MŠ Ludgeřovice skládající se z výsadby dřevin a keřů.

Před realizací projektu sloužila školní zahrada především ke sportovním aktivitám žáků a místní občanů. Pozemek školního hřiště je značně rozsáhlý a zadní část zahrady byla nevyužitá a prázdná. Již delší dobu jsme hledali záměr, který by smysluplně doplnil stávající vybavení školní zahrady, přičemž by jej také bylo možné využít pro výuku, např. pro venkovní vyučování v letních měsících.

Záměr založení botanické zahrady s sebou přinesl jednak funkci, která je pro školu primární, tj. výuka. Botanická zahrada umožní poznávání stromů, keřů a bylin v praxi, žáci se o zeleň mohou také sami starat, čímž se výrazně podpoří jejich znalosti spojené s poznáváním zeleně. Navíc se přirozeně podporuje respekt k zeleni a celkový vztah k přírodě. Druhým hlediskem je celkové řešení zeleně v areálu školní zahrady, kdy ke stávajícím stromům a keřům přibyl nový zelený prvek, díky kterému je zahrada celistvá a působí jako komplex. Mimo výuku působí jako odpočinková zóna pro děti a mládež navštěvující školu a zároveň i pro veřejnost která do školní zahrady zavítá.


 

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

Tvůrce webu