Logo

Mezinárodní den Ludolfova čísla

 

14. 3. se po celém světě slaví Mezinárodní den π. Číslo, které se točí kolem lidstva po tisíciletí. Bez jeho znalosti bychom nedokázali roztočit kola automobilů ani vyprojektovat oblouk mostu.

Pí známe také jako Ludolfovo číslo, jeho přibližná hodnota je 3,14 a protože ve Spojených státech se v datu píše nejdříve číslo měsíce a poté dne, slaví se Den Pí 14. 3. Shodou okolností toto datum také připadá na výročí narození matematika a fyzika Alberta Einsteina a výročí úmrtí kosmologa Stephena Hawkinga (2018).

 

Také v naší škole chceme již poněkolikáté oslavit Den π.

Zavřeni jsme už dlouho, co takhle se konečně trochu proletět? 

Letos jsme opět pro Vás připravili soutěž mezi třídami, kterou vyhlašujeme na celý měsíc březen. Vaším úkolem bude vytvořit video nebo prezentaci, která zachytí putování po Vámi zvolené rovnoběžce (zeměpisné šířce). Na rovnoběžce nebo v její blízkosti vyhledejte 10 zajímavých míst. Jelikož číslo Pí se vztahuje ke kružnici a kruhu, zaměřte se místa, která mají s těmito tvary také něco společného. Ke každému objektu pak uveďte nějakou zajímavou číselnou informaci. Inspirovat se můžete ve videu, které jsme pro Vás natočili my.

Inspirativní video

Těšíme se na videodokumentace z Vašeho výletu a přejeme šťastnou cestu.

Nejlepší videa pak umístíme na Facebook školy a vaši fanoušci rozhodnou o nejlepší práci.

 

Ondřejka Langrová, Miroslava Poštulková, Sylvie Gaidová, Jan Schreier

 

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

Tvůrce webu